Satsa på rätt sorts belysning

av | 07 Februari, 2019

Belysning det är en viktig del av inredningen i ett hem. Det är dock en del saker man ska tänka på när man ska köpa belysning vardagsrum eller belysning för de andra rummen. Bland annat är det bra att först fundera på var du ska ha din lampa. Sen vilken funktion vill du att lampan ska ha? Behöver du ha en dimmer till din lampa? Ska lampan vara ute och klara kyla? Vill du ha en lampa med kallt eller varmt ljus? När du vet detta, då är det dags att titta på belysning och vad du ska köpa. Det skiljer sig åt vad man ska ha inom belysning och lampor, beroende om den ska sitta ute eller inne.

Det finns olika krav på olika lampor. Man brukar säga att det bästa ljuset, det är det ljus man inte märker. Alltså att man har så mycket ljus man behöver för att se bra utan att bli bländad.

Belys hemmet på rätt sätt

När du har tänkt att sätta upp lampor och belysning så är det bra om du kan hitta en balans mellan ljus och skugga. Det finns ofta tre olika sorters belysningar, så som allmänljus, arbetsljus och stämningsljus. Vad du ska ha för belysning vardagsrum kan alltså skilja sig mot vad du behöver i arbetsrummet. Med ett allmänljus går det bra att kolla på tv eller läsa en bok. I ett arbetsljus så ser du att dammsuga, stryka och så vidare.

Med ett stämningsljus, så kan du och din familj och dina vänner umgås. Så det gäller att tänka till en del, innan du bara köper en lampa för att den är snygg. Den ska även passa in där du har tänkt att ha den.